1. 黎sir教室 - 跑步篇
  • 黎sir教室 - 跑步篇

    webLoaded = "false"
    • 黎sir教室 – 跑步篇

      黎可基

      2018年從葵涌的一間中學借調到教育局(體育組),仍不忘與學生一同訓練,在4月份,黎Sir便和學生黃暐璁(香港半馬拉松青年組紀錄保持者)參加六大馬拉松之一的倫敦馬拉松,縱使黎SIR曾多次代表香港參加亞洲馬拉松錦標賽,但仍覺得今次是很難得的機會及體驗。


    webLoaded = "false" Loadclientside=

    近年跑步已成為香港人的熱門運動! 為令各跑步愛好者有充足準備, 我們邀請了香港代表跑手黎可基給大家三個跑步貼士, 希望幫到你們超越自己的紀錄啦!

    webLoaded = "false" Loadclientside=No

    3M:  作為一個專業跑手,有咩貼士可以俾各位業餘跑手呀?

    黎sir:  想超越自己嘅紀錄,要有持之以恆同正確嘅訓練,重質亦重量,等我教大家3大貼士啦!第一,我建議大家隔日練跑。初學嘅每次跑10公里或者30分鐘。較有經驗嘅,可以每次跑15公里或者50分鐘。

    3M:  邊段時間練跑最好呢?

    黎sir:  早上練跑會俾夜晚好,個人精神D,配合動作同身體協調的訓練,跑步的質量亦自然提升。

    3M:  你長期練跑又經常參加大型比賽,點先可避免受傷呀?

    黎sir:  合適嘅裝備好重要。跑步時配戴護具,尤其係膝頭同腳踠,可以預防受傷同保護已受傷嘅關節。呢個就係我第二大貼士!

    3M:  市面上有唔同款式嘅護具,有邊種你覺得比較合適比賽用?

    黎sir:  我個人會鍾意輕巧嗰啲,好似3M護多樂™自定壓力-髕骨加壓帶,利用鈕鍵轉出合適壓力,可以預防肌腱或者韌帶受傷。

    3M:  如果跑步後肌肉出現不適,可以有咩方法舒緩呀?

    黎sir:  萬一受傷,用戶外即凍冰墊可以即時冰敷,方便舒緩痛楚!

    3M:  最後,可以分享飲食心得嗎?

    黎sir:  健康的飲食可以提升身體質量,跑步前食D嘢,或者空肚都得。但最緊要有足夠水份。跑完步15分鐘內,食一D補充能量食品,例如香蕉。希望大家都同我一樣,超越自己!